广东省自考报名咨询
您当前所在位置:主页 > 备考 > 历年真题 >

广东高等教育自学考试英语-真题及答案02

时间:2020-06-15 18:12    广东自考网    点击:  次

 

广东省高等教育自学考试英语语言学 问卷(课程代码 06422)

 

I.Blank-filling (20%)Fill in the following blanks with a word, whose initial letter has been given.

1.    Three branches of phonetics are articulatory phonetics, a    phonetics, and acoustic phonetics.

2.    The word around which a phrase is formed is termed head , and the words on the right side of the heads

are c    .

3.    H    refers to the phenomenon that words having different meanings have the same form, i.e.,

different words are identical in sound or spelling ,or in both.

4.    S    refers to the linguistic variety characteristic of a particular social class.

5.    There are two types of a    dyslexia: phonological dyslexia and surface dyslexia.

6.    Different languages offer people different ways of expressing the world around , they think and speak

differently , this is known as linguistic r    .

7.    The most basic and the smallest meaningful element of meaning is traditionally called m    .

8.    The i    view holds that language develops as a result of the complex interplay between the

human characteristics of the child and the environment in which he develops.

9.    C    determines the speaker ’s use of language and also the hearer ’s interpretation of what is

said to him

10.    If the linguistic study aims lay down rules for “correct and standard u”agbee,hi.aev.ior in using lang

to tell people what they should say and what they should not say, it is said to be p    .

11.    Vibration of the vocal cords results in a quality of speech sounds called “v    ”.

12.    R    means what a linguistic form refers to in the real, physical world.

13.    A    refers to a number of acquired language disorder due to the cerebral lesions caused by

vascular problems, a tumor, an accident and so on.

14.    Minor Lexical Categories refer to D    , Degree word, Qualifier , Auxiliary and Conjunction.

15.    Linguistics is a scientific study because it is based on the s    investigation of linguistic

data.

16.    Grammatical of functional words are referred to as being c    

class words .

17.    A p    is a special language variety that mixes or blends languages and it is used by people

who speak different languages for restricted purposes such as trading.

18.    A    are words derived from the initials of several words, such as WTO.

19.    I    motivation refers to the drive that people learn a foreign language because of the wish to

identify with the target culture.

20.Chomsky uses the term p    to refer to the actual realization of the knowledge in linguistic

communication.

II. Multiple choice(20%)Choose the best answer to the following items.

21.    Different from contrastive analysis,     gave less consideration to learners ’ native language.

A . negative transfer B. mistake analysis

C. positive analysis D. error analysis

22.    The social group that is singled out for any special study is called the     .

A. public society B. common group

C. speech community D. speech group

23.    English consonants can be classified in two ways: one is in terms of     of articulation and the

other is in terms of place of articulation.

A. force B. position C. manner D. pattern

 

24.        analysis is a way proposed by the structural semanticists to analyze word meaning.

A. Componential B. Contrastive C. Comparative D. Inflection

25.    Changes in a language are changes in the grammar of the speakers of the language. This means that

phonemes,     , words and grammatical rules may be borrowed, added, lost or altered.

A. morphemes B. elements C. segments D. constituents

26.     motivation occurs when the learner desires to learn a second language in order to

communicate with native speakers of the target language.

A. Positive B. Integrative C. Instrumental D. Intrinsic

27.    The words on the left side of the heads are said to function as     .

A. modifiers B. qualifiers C.specifiers D. determiners

28.The following sounds belong to the same natural class EXCEPT____.

A.[t] B.[s] C.[p] D.[k]

29. The sentence that has a NP and a PP can be shown in a ___ formula “S→NP PP”.

A. hierarchical B. tree diagram C. vertical D. linear

30. If a linguistic study aims to describe and analyze the language people actually use, it is said to

be    .

A. prescriptive B. descriptive C. synchronic D. diachronic

31.The relationship between “ falonwder ro“se ” is     .

A.homonymy B. hyponymy C. polysemy D. synonymy

32.The pair of words “aenadst“”west “ is     .

A. gradable antonyms B.co-hyponyms C.complementary opposite

D. relational opposites

33.Which of the following hypothesis is put forward by Eric Lenneberg?

A. Critical Period Hypothesis B. Input Hypothesis

C. Sapir-Whorf Hypothesis D. Language Acquisition Device Hypothesis

34. X: John has taken part in the London Olympic Games.

Y: John is a sportsman.

The sense relation between the above sentences is     .

A. X entails Y B. X is inconsistent with Y

C. X presupposesY D. X is synonymous with Y

35.The word “unreasonably ”stscofn_si___ morphemes.

A. 4 B. 3 C. 5 D.2

36.____ occurs when the Cooperative Principle is violated.

A. Locutionary act B. Illocutionary act

C. Conversational implicature D. Intralingual error

37.    When two different forms are identical in every way except for one sound segment that occurs in the

same place in the string, the two sound combinations are said to form a     .

A. adjacency pairs B. minimal pairs

C. complementary pairs D. similar pairs

38.    ”Brunch” is a woorrdmfed by     .

A. clipping B. back-formation C. coinage D. blending

39.Which of the underlined morphemes below is a derivational morpheme?

A. started B. jumping C. physician D. suffixes

40.____ is concerned with the processes of language comprehension and production.

 

A. Pragmatics B. Morphology C. Semantics D. Psycholinguistics

III.True of false judgement (20%)

41. The brain, weighing about 1,400grams, consists of about ten billion nerve cells called neurons.

42. What is measured in the ing experiment is the extent to which the prime influences the

subject ’sychological decision performance on the target stimulus.

43. According to Austin, a speaker might be performing three acts simultaneously when speaking: locutionary act, illocutionary act and perlocutionary act.

44. Diacritics are added to the letter-symbols to bring out finer distinctions than the letters alone may

possibly do.

45.Mode of discourse refers to the role of relationship in the situation in question.

46.”Languagise arbitrary ” means that there is no logical connection between meanings and sounds since

different sounds are used to refer to the same object in different languages.

47.Derivational morphemes are the group of morphemes such asen,-ate, and–ic etc. Because when they

are conjoined to other morphemes (or words), a new word is derived of formed.

48. Locutionary act is the act performed by or resulting from saying something; it is the consequence of,

or the change brought about by the utterance; it is the act performed by saying something.

49.The cortex is separated by the longitudinal fissure into two parts: the left and right cerebral hemispheres.

50. Transformational Generative Grammar was introduced by N. Chomsky in 1967.

IV.Explain the following notions briefly (25%)

51.behaviourist

52.sense and reference

53.Wh-Movement

54.LAD

55.Draw a tree diagram for “The girl bought the book. ”

V.    Essay question (15%)

Write a passage of 120-150words on the following topic .

56. What are suprasegmental features? How do the major suprasegmental features of English function in

conveying meaning?Illustrate your answer with concrete examples.

部分参考答案

1.auditory 2. complements 3. Homonymy 4 Sociolect 5. acquired 6. relativity

7.    morpheme 8. interractionist 9. Context

10. Prescriptive 11. voicing 12. Reference

13.    Aphasia 14 . Determiner 15. systematic

16. closed 17. pidgin 18. Acronyms

19. Integrative 20. performance

21. D 22. C 23. C 24. A 25. A

26.B 27. C 28. B 29. D 30.B

31.B 32.D 33. A 34.C 35.A

36. C 37.B 38. D 39. C 40.D

41.T 42. F 43.T 44. T 45. F 46. T 47.T 48.F 49.T 50.F

 

扫码关注
返回顶部